Restauration

thumbnail_Restauration 9.10.2021, Foto Tone Tjensvold Barstad

Sluppen Restauration seilte fra Stavanger 4. juli 1825 og Ankom New York tre måneder senere, den 9. oktober – på Leiv Eiriksson Day.

Båten var 54 fot lang og 16 fot bred.

En liten gruppe kvekere i Stavanger som følte seg sterkt forfulgt, engasjerte Cleng Peerson til å reise til USA for å undersøke betingelsen for regligionsfrihet og muligheten for godt levebrød i Staten New York. Han kom tilbake til Stavanger i 1824 og rapporterte hva han hadde funnet. Samme høst dro Cleng Peerson igjen til USA for å kjøpe jord.

4. juli 1825 gikk en flokk om bord i sluppen Restauration som lå ved Bispebryggen i Stavanger med Lars Larsen Geilane som leder for gruppen. På vei ut Byfjorden var det noen av dem som begynte å lurer på hva de hadde gitt seg i kast med. I Dusavik gikk et par personer i land og da Restauration rundet Tungenes var det 52 personer om bord i sluppen RESTAURATION.

Ved ankomst New York talte følge 53 personer. Hustru til Lars Larsen Geilane, Martha, hadde født en datter under overfarten. Piken ble døpt Margaret Allen, etter en kjent engelsk kvekerkvinne.

Det er fra dette tidspunkt vi regner at den første organiserte utvandringen fra Norge til Amerika startet. Omkring 1.000.000 personer forlot gamlelandet til fordel for mulighetenes land, Amerika.

Hvor sluppen RESTAURATION endte sine dager er ikke helt klarlagt, men opp mot år 2010 ble det på Finnøy i Rogaland bygget en kopi av sluppen RESTAURATION. Cato Østerhus ble omsider eier av replikaen Restauration og sluppen ligger nå ved kai ved Utstein Kloster Hotell på Mosterøy. Bruk, drift og vedlikehold er gitt til Restauration Venneforening, en frivillig organisasjon, registrert i Brønnøysund. Hotellet huser også et utvandrerrom. Restauration og utvandrerrommet utgjør nå sammen, Utvandrersenteret.

I 2025 er det 200 år siden den første organiserte utvandringen til Amerika fra Norge startet. Jubileet vil bli feiret både lokalt og nasjonalt.
På linken under kan en se TIDSLINJEN 2025:
https://restauration.no/9-crossings-200/tidslinje-plan-seilas-restauration-2025-stavanger-norge-new-york-usa/

og link til Crossings 200
https://utvandrermuseet.no/2025

Stavanger Byhistoriske Forening utgir bladet “Stavangeren” og i nr. 1 i 2021 kan en finne mye stoff om utvandringen: Stavangeren-1-2021-web.pdf (byhistoriskforening.org)