Vikedal

Vikedalsfanen fotografert av Lars Magne Hovtun i Williston 
i Nord Dakota i 2008 (se artikkelen lengre ned på siden).

Vikedalsfanen fotografert av Lars Magne Hovtun i Williston
i Nord Dakota i 2008 (se artikkelen lengre ned på siden).

Stavanger Aftenblad 12 august 1931

Rogalending stevne i Eagle Grove, lowa.

Bygdefanene fra Vikedal og Jelsa blir overrakt.

Amerika-brev ti Stavanger Aftenblad fra R. O. Myrland.

/…. Så kom høitidsstunden de de to nye faner, Vikedalsfanen og Jelsafanen, skulde overrekkes.

Fanene blev stilt frem, og man så på dem med tårefylte øine. Det var som de bragte en forunderlig hilsen fra våre kjære der hjemme……

Vikedalsfanen til Amerika overleveres søndag.

Stavanger Aftenblad 10. juli 1930.

I formiddag hang den nye, flotte og fine Vikedalsfane ferdig hos maler Bernhard Holgersen. Og på Amerikastevnet i Vikedal søndag vil den bli overlevert til vikedølene fra Amerika. Fanen er av perlegrå silke. På den ene siden er gjengitt kirken og dens’ nærmeste omgivelser slik som den fortoner sig fra flaten østenfor, samt Låkafossen i full flom. På den annen side er avbildet den nedre del av Vikedal med utsikt fra veien som fører til kaien. En ser bebyggelsen nede på flaten, elven og broen, kirken oppe på høiden lenger bak og fjellene op over dalen helt i bakgrunnen. Ellers er begge sider utstyrt med prektige gulldekorasjoner i moderne stil med de norske farger i små felter i hjørnene og oventil: Helsing fra Vikedal. Fanen tar sig utmerket ut, og den vil nok bli mottatt med begeistring både på stevnet søndag og i Amerika.

Som før nevnt er det ungdomslaget i Osen og i Øvrebygden som har stått for arbeidet med å anskaffe fanen.

Også i Sandeid og Ølen har man satt sig i bevegelse for å få i stand bygdefaner. Men det blir neppe noe av før til neste år.

Lars Magne Hovtun

Lars skrev på Facebook-siden “Suldal før i tida” 25. april 2020.

Hei!

En venninne tipset meg om at dere var på jakt etter informasjon om faner som ble sendt med utvandrerne til Amerika. Da jeg var på reise i USA i 2008, fant jeg fanen fra Vikedal i byen Williston i North Dakota.

Min mormor Cecilie Velde (født Espevoll) var fra Vikedal, og som barn tilbrakte jeg mange flotte somre på det som hadde vært min avdøde mormors barndomsgård. Derfor skvatt jeg da jeg oppdaget Vikedal-fanen i «Lodge Bjarne», det lokale klubbhuset til organisasjoen Sons of Norway i Williston.

Ekteparet Anderson var mine verter under besøket i Williston. De lot meg overnatte, og kjørte meg på omvisning i distriktet. Her er et utdrag fra reisedagboka:

«Vi så en svær borrerigg, og flere andre oljebrønner. Det er nemlig oljeboom i den lille byen, og boligpriser og mye annet har steget dramatisk i det siste. Jeg så hvordan vannet i Missouri-elven hadde sunket på grunn av oljeutvinningen. Videre fikk jeg se det kjente Badlands-området, en bøffelfarm, og stedet hvor indianerhøvding Sitting Bull overga seg til den amerikanske hæren. Høydepunktet var imidlertid da vi besøkte Sons of Norway-lodgen (møtelokalet). Gjett hva som er det første jeg ser da jeg kommer inn: En fane fra Vikedal! “Helsing fraa Vikedal”, sto det skrevet – med bilder av kirken og Låkafossen under. Jeg forklarte at jeg hadde tilbrakt mange av mine barndomsferier der, og slekten min kom derfra. De noterte i vei. I lokalet var det mye som sto på norsk. Ingen av dem kunne imidlertid norsk lenger, så de ante ikke hva det sto rundt om kring. Jeg oversatte. For eksempel: Selve klubben het “Bjarne”, eller “bjarnii”, som de sa. Jeg fortalte det var et norsk mannsnavn. Det visste de ikke. Også fant jeg Haugtussa av Arne Garborg, femte opplag fra slutten av attenhundretallet. Og førsteopplaget av en Ibsen-bok fra ca 1857, tror jeg. På kvelden serverte Andersons biff med ovnsbakte poteter og buttersquash. Squashen lignet en god del på kålorabistappe, men smakte annerledes. Det var ialle fall veldig godt!»

Lykke til videre med å finne de andre fanene. Håper bildet og innlegget kan være til hjelp.

Bjarne Lodge 4-086 Sons of Norway i Williston, ND

har sin egen side på Facebook med mange bilder fra aktiviteten i laget hvor fanen viser på mange av bildene.