Årdal i Ryfylke

Bygdelag Aardalslaget ble stiftet i 1912 i Forest City, Iowa.

BYGDEFANE FRÅ ÅRDAL:

Utvandra årdalsbuar fekk bygdefana som tilsendt frå heimbygda i 1915.

Les om fanen og om bygdelag i amerika (artikkel fra Strandbuen 23. september 2011).

På et stevne, i Forest City 1912 ????, ble en vakker fane fra Aardal overrakt aardalsbuerne i Amerika ved hr Schmidt fra Aardal, som en kjærlig hilsen fra egen hjembygd.

Årdalsfanene

SITAT FRA «Den store gåva frå Amerika», Odd Harald Olsen

Årdalsbuane var mellom dei første som hadde eiga fane frå heimbygda si i Noreg. Etter at kyrkjegåva var ein realitet kom det ny fane frå Årdal, som takk for den nye kyrkja. Men den kom ikkje utan ei viss oppmodning pr. brev frå Amerika. Vi har fått eit gammalt orginalbrev som omhandler denne ”nye” fana. Brevet er skrive til Johannes Walde, og lyder slik.:

”Vil skrive nogle ord tid det første er at jeg haver hilsen. Bare vi kunde sjønne paa gleden av det, jeg var i Menesota paa Stavangerlaget i sommer og da vilde Aardalsbuerne at jeg skulde overtage Aardalsfanen og bære den paa Stavangerlagene og det gjorde jeg. Men som vi alle ved at Aardalsfanen er en af de ældste blant alle fanerne i Rogaland, Gulsnoren er ganske bra og stangen er ganske bra. Men silkesløret er forfaldet og hullete. Saa jeg har arbeidet med at holde den i samen. Jeg sei at Aardal var den beste beigd i Rogaland, et regtig Paradis, og der vor min vuge stod, herlige minder.

Jeg ber Aardal om dere vil glæde os med en ny fane, og om den nu maate være 24 fireogtive tomer støttere enn den gamle fanen. En krone og et øre fra alle mand og kvinde i Ardal og slaa det samen bliver nok en harlig fane. Vis dere vil gjøre det send den med Lars Erland eller Gudrøn Meltved Strand, saa vil nok Thom Egland bleve i got humør neste sommer paa Stavangerlaget.”
Årdalslaget med fana dei fekk som takk frå heimbygda. Nummer to framme til venstre er Tjerand Riveland. Nummer seks bak frå høgre er Ole K. Riveland. Ståande nummer to til høgre for fana er Peder N. Skogerbø

Årdalslaget

Årdalslaget ble stiftet under et sommerstevne i Stavanger Amts-laget, i Forest City, Iowa, i 1912.

Da ble den første fana fra hjembygda overlevert. Senere fikk de en ny fane.

Dessverre kjenner jeg ikke til hvor de ble av, eller om de finnes. Jeg har heller ikke brukbare bilder av fanene.

Odd Harald Olsen.